Het lostrekken van permafrost met de CAT D11

In Alaska in Amerika zijn vele bedrijven bezig met het zoeken van goud in een open goudmijn. Goud is vaak duizenden jaren geleden(of nog veel langer geleden) afgezet door een stromende rivier, is daar gehecht aan grote stenen en vervolgens blijven liggen. Echter is daar in de loop der jaren steeds meer grond overheen komen liggen en het goud werd daardoor onbereikbaar.

Maar door de komst van zware machines werd het mogelijk om de dikke deklaag van grond te verwijderen om zo de laag met goud te kunnen bereiken. Vervolgens wordt de goudrijke grond afgegraven en naar een wasinstallatie vervoerd en daar gewassen. Tijdens het wassen wordt het goud gescheiden van de grond en de stenen waar het vaak aan vastgehecht zit. Uiteindelijk blijft er na zeven, verwarmen e.d. het pure, ruwe goud over. Dit was een zeer beknopte uitleg van een intensief werk om puur goud in handen te krijgen.

De mijnwerkers krijgen veel tegenslagen te verduren bij het delven van het goud. Eén van de grootste problemen is de ongerepte, bevroren grond in Alaska die daar al vele jaren zo ligt. Die (eeuwige)bevroren grond wordt permafrost genoemd.

Om bij de goudrijke grond te kunnen komen moet de deklaag van permafrost worden losgetrokken en verwijderd. Voor deze klus is de CAT D11 bulldozer uitermate geschikt.

 

Het beest staat onderin een diep gat geparkeerd...                                 ...en moet dus een eindje klimmen om bovenop de berg te komen.

Eenmaal op de plaats van bestemming te zijn gekomen kan het rippen van de harde grond beginnen.

Flink diep door de permafrost heen.

Aan het einde van de baan kan de ripper weer uit de grond worden gelicht.

Na het nodige los te hebben getrokken is het tijd om deze grond weg te duwen met het grote blad.

De losse brokken grond worden naar een diepe afgrond geschoven.

Voor nu is de bulldozer klaar, we rijden weer naar beneden om het reusachtig gevaarte weer weg te zetten.

Voor meer foto's van de CAT D11 klik hier.