Iveco Magirus-Deutz FTW 320 D 22FS 6x4x2 trekker met (Kerosine)tankoplegger in legergroen(schaal 1:87, fabrikant Roco Minitanks). Deze combinatie wordt gebruikt op een militaire basis om vliegtuigen te voorzien van Kerosine.

Omdat ik laatst geïnspireerd werd door een transport van Van Grinsven BV (zoals wel vaker gebeurt) ben ik op zoek gegaan naar modellen van dit soort. Bij het transport van Van Grinsven werd een soortgelijke combinatie in zijn geheel vervoerd op een dieplader, redelijk lang en apart dus. In dit geval was het een DAF CF75-truck van KLM in de bekende kleur blauw. De tankoplegger viel op door de kenmerkende vorm en het lange (bedienings)gedeelte achter de achterste as. Ook zijn dit soort combinaties extra laag van bouw, uiteraard om zo dicht mogelijk bij het vliegtuig te kunnen komen.

Bij mijn zoektocht kwam ik er achter dat er niet veel van dit soort modellen te koop zijn. Gewone tankwagens van bijvoorbeeld BP, Aral e.d. zijn er genoeg te koop, maar specifiek tankcombinaties voor op een luchthaven nagenoeg niet.

Maar op Marktplaats stuitte ik op deze Magirus-Deutz(in de jaren 70 tijdens een crisis overgenomen door Iveco) en die vond ik toch wel heel mooi, eigenlijk precies wat ik zocht. Ik was niet echt op zoek naar iets in legergroen, maar als je zijn functie en er een militaire basis bij denkt is het ook wel weer speciaal dat het model deze kleurstelling heeft. Dus ik heb hem toen besteld, hij is overigens nog steeds verkrijgbaar.

Het model is zeer gedetailleerd en wordt geleverd met allerlei onderdelen die je nog moet aanbrengen, zoals spiegels, (zwaai)lampen, aansluitstukken e.d.

Het model na het aanbrengen van de onderdelen. Het aanbrengen was overigens erg lastig omdat de onderdelen erg klein zijn. Ze zijn soms zelfs zo klein dat je een loep nodig hebt om te zien of je het onderdeel op de juiste manier vast hebt en daarna vastlijmt. En je begrijpt wel dat je dan vaak een hand tekort komt...

Bij het gebruiken van een loep kwam ik er achter dat het model echt zeer gedetailleerd is. Voor de kast hieronder hoort eigenlijk een plaat te zitten, maar ik vind hem zo echt veel mooier. 

Er zitten ook twee soorten steunpoten bij, voor transport en voor de afgekoppelde situatie.

De combinatie op transport op een dieplader van Van Grinsven BV.

Voor meer foto's en een reportage zie ook de rubriek At Work...