Liebherr 140 HC-K torenkraan(schaal 1:87, fabrikant Conrad). Dit type torenkraan met een kantel -en buigjib is door Liebherr in de jaren tachtig van de vorige eeuw ontwikkeld en was speciaal bedoeld voor de bouw van hoge objecten zoals koel -en televisietorens. Echter voldeed hij waarschijnlijk niet aan zijn verwachtingen en is hij weer uit de productie genomen.

Het schaalmodel is erg mooi, maar wel een beetje lastig op te bouwen. Door de verschillende opzetstukken wordt het een redelijk gammel geheel en is het lastig om de toren mooi recht op te bouwen. Ook de foto's maken viel niet mee, vooral in deze stormachtige dagen. Bovendien is zo'n kraan door zijn hoogte niet echt mooi in zijn geheel op de foto te krijgen...

Er zitten twee lieren op de kraan. Eén is ervoor om de eerste jib omhoog en omlaag te bewegen. De tweede is voor het bedienen van het hijsblok. De kabel loopt vanaf de liertrommel via diverse schijven naar de trolly op de tweede jib. Aan de trolly, die over de tweede giek heen en weer kan rijden, hangt het hijsblok. De kabel loopt dan door het hijsblok heen terug naar de trolly en vanaf daar naar de punt van de giek waar deze is vastgemaakt. Ik heb het uiteinde aan een nietje geknoopt, zodat hij gemakkelijk vast en los is te haken.

De dubbele giek kan helemaal horizontaal zakken, waardoor hij meer gaat lijken op een normale torenkraan.

Hier staat de giek bijna in zijn hoogste stand. Door de vaste stang, die loopt van de sprenkel(hier het hoogste punt) naar het midden van de tweede giek, in te korten zou de haak een (veel)grotere hoogte kunnen krijgen. Dat zal in het echt ook wel gebeuren denk ik.

Het contragewicht dat zich bovenop het kraangedeelte bevindt is naar voren en achteren te schuiven, afhankelijk van de zwaarte van de last.

De contragewichten onderaan staan vast gemonteerd op het onderstel. Uiteraard zijn ze wel weg te nemen.

Het hijsblok, dit heb ik iets aangepast. Bij het model loopt de kabel door het oog bovenop. Dit is in het echt niet zo, want dan loopt hij door één of meerdere schijven in het hijsblok. Ik heb met een ijzerboor een gaatje geboord dwars op het blok en dan net iets boven het midden(tegen het verkeerd om kantelen). Zo kan de kabel door het gaatje heen worden getrokken en lijkt het net of hij over een schijf loopt.

Enkele afmetingen van het model. Deze is in schaal 1:87, dus 1cm van het model is 87cm in het echt.