ZELFBOUW

Onderstaande modellen zijn allemaal door mijzelf gebouwd. Bij sommigen daarvan had ik een (soms onduidelijke)bouwhandleiding en ging het om een bouwpakket. Dit zijn meestal onbekende bouwpakketten die niet in de gewone (web)winkel te koop zijn, maar die ik bijvoorbeeld vond  bij speciale webwinkels voor modelbouw.

De modellen waar geen bouwhandleiding van was heb ik geheel zelf bedacht en ontworpen, het waren dus zeker geen bouwpakketten die te koop zijn.  Zoveel mogelijk gegevens, foto's, filmpjes e.d. over het 1/1 model zijn onmisbaar bij de bouw. De materialen die ik daarbij heb gebruikt zijn vaak voorwerpen die je in het dagelijks leven tegenkomt. Bijvoorbeeld  hout, karton, papier, prikkers, ijzerdraad, binddraad en allerlei kleine stukjes van voorwerpen die je normaal weg zou gooien. Dit wordt ook wel "Scratch-Build" genoemd. Ook gebruik ik vaak afvalstukjes van oude Kibri-bouwdozen. Soms is iets gewoon zelf bijna niet te maken (zoals bijvoorbeeld een rubber band). Dan pas ga ik kijken of het ergens te koop is en schaf ik het dan aan. Als je een model van Kibri gebouwd hebt, houd je altijd van alles over. Ik gooi dus ook niets weg en alles gaat in een grote doos. In die doos ben ik dus vaak op zoek naar een onderdeeltje wat ik op dat moment nodig heb om iets te maken. En het mooie is dat ik het ook bijna altijd vind in die doos!

In het verleden(en soms nog) heb ik heel veel modellen van Kibri gebouwd en deze staan dus ook allemaal in de vitrines. Hoewel ze wel door mijzelf zijn gebouwd vind ik echter dat deze (standaard)modellen op deze website niet onder "Zelfbouw" horen. Dat komt onder andere omdat die modellen de kleuren al hebben en je dus niets hoeft te schilderen. Ook zitten alle benodigde onderdelen al in het doosje en er zitten duidelijke bouwtekeningen bij waarmee je het hele model in elkaar zet. Je hoeft dus zelf niet meer te zoeken of uit te denken hoe je iets moet gaan bouwen. En toch kan zo'n bouwpakket dan soms ook nog knap lastig zijn. Zelf kun je natuurlijk wel veel details nog toevoegen.

Als ik een model van Kibri heb gebouwd en daarna zelf nog geschilderd heb en zelfgemaakte logo's en details heb toegevoegd vind ik het bouwsel meer onder verbouw vallen. Want dan zitten er wel ideeën van mezelf in, maar de basis is toch al gebouwd van tekening.

Maar hoe dan ook, mijn meeste Kibri-modellen vind je elders op deze website en niet in deze rubriek.

Soms vind ik het leuk en mooi om een heel nieuw onderdeel toe te voegen aan een bestaand miniatuur, of een paar kleine onderdeeltjes toevoegen die een (bijna perfect) model toch nog mist. Dit valt dan vind ik niet onder "Zelfbouw" of "Verbouw", maar het aangepast miniatuur valt dan onder één van de gewone categorieën.

Onderstaande zelfbouw-modellen staan op volgorde van bouwjaar, het oudste project staat onderaan, het nieuwste bovenaan.