Ford 9700 2WD met dubbellucht achter(schaal 1:12, fabrikant Ertl). Dit is een gastmodel en is dus niet van mijzelf. Een vriend van mij heeft er twee staan en vroeg aan mij of ik een uitlaat kon maken voor allebei, deze waren namelijk bij beide trekkers verdwenen.

Geen probleem, dus ik heb er twee gemaakt van hout. Ik wist niet waarvan de originele uitlaat is gemaakt, maar waarschijnlijk van kunststof. Maar aangezien het hele model verder van metaal is, kan het ook nog weleens van metaal zijn gemaakt.

Voorbeelden van de echte Ford 9700 kun je natuurlijk genoeg vinden op Internet, dus daar ben ik mee aan de slag gegaan. Ik wilde de originele uitlaat van het model zo goed mogelijk namaken, dus geen toevoegingen zoals bijvoorbeeld een klepje bovenop.

Ik heb een houten stokje helemaal tot de vorm gezaagd en geschuurd en aan de uiteinden voorzien van een gat. Het onderste (grootste) gat is voor een grote schroef, het bovenste voor het smalle stukje pijp(van kunststof).

Met het uitstekende deel van de schroef wordt de uitlaat in het gat bovenop de motorkap geschroefd. Doordat ik een schroef gebruikt heb met een grove winding is dat mogelijk. Uiteraard is het geen perfect en strak onderdeeltje geworden en kan het altijd beter, maar het ziet er toch wel mooier uit dan zonder, vind ik .

 

De plek van de uitlaat.

 

De nieuwe uitlaat.

En met gemonteerde uitlaat. 

Jammer bij dit model is dat er weinig details op zitten, geen lampen, spiegels en ook geen hefinrichting. De reden daarvoor is uiteraard dat het model in eerste instantie bedoeld is voor kinderen om mee te spelen. Het mooie, gedetailleerde motorblok, de echte besturing en de dubbelluchtwielen maken hem zeker mooi en bijzonder. Maar het belangrijkste dat hij ook heeft zijn de looks en dat is top.

Ook het interieur is redelijk gedetailleerd. Een dashboard met meters, een hef-en hydrauliekpaneel met schuiven(hoewel hij geen hefinrichting heeft), een mooi stuur en een goed gelijkende stoel.

Ik hoop dat de eigenaar hier tevreden mee is...