Kverneland ES100 5-scharige wentelploeg(schaal 1:32, fabrikant Britains). Ik vind dit een mooie ploeg en naast mijn andere Kverneland ploeg een mooie aanvulling op mijn collectie. Dit omdat deze is uitgevoerd met een Packomat vorenpakker. Bij mijn weten is dit de enige wentelploeg die als model wordt uitgevoerd met een vorenpakker. Een vorenpakker dient ervoor om het (zojuist)geploegde deel mooi gelijkmatig aan te drukken met zijn grote, zware ijzeren schijven. Het land ligt er daarna min of meer ook al zaaiklaar bij, hoewel hierna vaak nog een triltandcultivator voor wordt gebruikt.

Een grappig detail is dat het type vorenpakker niet helemaal correct is geschreven op de machine zelf. Op de rechterfoto op de arm van de vorenpakker is goed te zien dat er Kverneland Packmat staat. Op de website van Kverneland zelf spreken ze toch echt over de Packomat...

Als de ploeg in de hef hangt is deze niet op te tillen, althans hij komt achteraan niet van de grond. Bij een trekker van bijvoorbeeld Universal Hobbies is het aankoppelen sowieso lastig, omdat er voor aan de ploeg extra lippen zijn gemaakt. Deze lippen komen dan in aanraking met de stang aan de trekker waar de trekhaak aan is gemaakt, deze zit dus als het ware in de weg. Misschien is dit zo gemaakt dat de ploeg alleen aan een trekker van Britains past.

Bij deze Fendt Favorit 824 van Weise-Toys heb je dat probleem niet, maar hier heb je weer niet de mogelijkheid om de hef in de hoge stand vast te zetten.

Voor het hoger opheffen van de ploeg heb ik iets bedacht, kijk en lees maar eens hier.

Jammer aan deze ploeg is het steunwiel achteraan. Het is een mooi wiel, maar de steun kan niet draaien. Als hij dat wel kon zou je de machine in transportstand achter de trekker kunnen zetten. De ploeg volgt dan de trekker op het loopwiel en is dan dus half gedragen. Nu ben ik wel in staat om dat wiel af te zagen en draaiend te maken, maar dat is toch niet zo eenvoudig. Dus dat detail laten we dan maar zitten...

Meer foto's van de Fendt Favorit 824 vind je hier.