CAT D11 bulldozer met 3-tands ripper, "TKN-Design"(schaal 1:87, fabrikant Diecast Masters). 

Deze machtige machine is onder andere veel te vinden in dagbouwmijnen en goudmijnen. Als trouwe kijker van het programma "Goldrush" op Discovery Channel  is deze dozer al vaak voorbij gekomen. Je staat er dan steeds weer versteld van hoe sterk hij is en wat hij allemaal kan. Goldrush speelt zich vooral af in goudmijnen in Alaska(Yukon, Amerika) en laat het wel en wee zien van verschillende ploegen die op zoek zijn naar goud. Om goud te vinden zoeken ze naar een bepaald soort grond("the payground") die vaak meters onder een dikke deklaag waardeloze grond("badrock") ligt. Deze laag moet dus worden afgegraven en dat is in Alaska regelmatig een probleem. De deklaag is daar vaak lang bevroren en maar een korte tijd van het jaar bewerkbaar, deze grond heet "permafrost". Om de permafrost los te trekken is dus heel zwaar geschut nodig, dan ben je bij deze D11 aan het goede adres. Met zijn 3-tands ripper trekt hij hier doorheen alsof het niets is. En het grote schuifblad aan de voorzijde mag er ook zijn. Ook daar is veel kracht voor nodig. De Komatsu D-575A is wel ongeveer de enige concurrent voor deze CAT, die is dan ook nóg sterker dan de D11!

Enkele mooie details, zoals de rups en de neerklapbare trap.

Parker Schnabel(Goldrush) is de machinist! Hij is een jonge mijnbaas en is vaak te vinden op deze reus.

Het blad aan de voorzijde kan ook ver achterover kiepen, dan is hij dus ook te gebruiken als een bak.

De ripper is te verstellen door middel van vier cilinders en kan zodoende diep door de grond.

Het model is verpakt in een zeer mooie metalen box. Hierop staan enkele mooie afbeeldingen en ook de technische gegevens.

Enkele afmetingen van het model. Deze is in schaal 1:87, dus 1cm van het model is 87cm in het echt.

Kortom, een heel mooi model van Diecast Masters. Deze fabrikant maakt veel moois op dit gebied op verschillende schalen.

Voor meer foto's van de CAT D11 klik hier.