VERBOUW

Als ik een miniatuurmodel koop, dan moet die perfect zijn vind ik. Met perfect bedoel ik dat het veel gelijkenis vertoont met het echte voertuig of machine, maar ook dat deze goed gedetailleerd is. Ik vind namelijk dat de details het model maken, echter worden deze vaak "vergeten" of is het te duur om ze er op te zetten. Ook wordt er door sommige fabrikanten rekening gehouden met het feit dat kinderen er mee willen spelen, dat zie je vaak bij modellen van Siku, New Ray en Britains. Sommige details zitten er dan wel op, maar zijn dan veel robuuster gemaakt, omdat ze dan tegen een stootje kunnen. Maar als je zo'n model in het echt zou zien, dan zou je toch wel moeten lachen denk ik met bijvoorbeeld die dikke spiegels en relingen of zwaailampen zo groot als een emmer.

Niettemin zijn ook de genoemde modellen de laatste tientallen jaren steeds beter geworden. Bovendien zijn er best veel fabrikanten op de markt die echt heel mooi spul maken, denk bijvoorbeeld aan ROS, Universal Hobbies en Wiking. daar hoeft ook echt niets meer aan te gebeuren, sterker nog: dan kun je het model alleen maar verpesten.

Zoals je hieronder kunt zien bij mijn verbouw, heb ik regelmatig een model gekozen van eerstgenoemde fabrikanten. Deze hebben vaak al wel de looks van het 1/1 model, maar missen ze de nodige details of zijn die gewoonweg te robuust. Deze modellen zijn ook vaak een stuk goedkoper, dus dan kun je je geen buil vallen als het mislukt.

De details die ik erop wil gaan maken maak ik van alles wat ik kan vinden(Scratch Build). Soms zoals bij de verbouwde MF's heb ik de banden gekocht ergens in een webshop, die kun je moeilijk zelf maken. Overigens zijn die twee trekkers wel van Universal Hobbies. Vaak brengt UH een 4WD-versie én een 2WD-versie van een trekker uit, maar dat was nu bij beiden dus niet het geval. Voor mij dus een mooie uitdaging.

Door de verbouw van een model krijg je een uniek en exclusief exemplaar en dat staat dan weer erg mooi in je vitrine.

Dat maakt het verbouwen zo leuk, dus mooi voor mij dat de fabrikanten weleens wat vergeten of niet op de markt brengen!

Onderstaande verbouw-modellen staan op volgorde van bouwjaar, het oudste project staat onderaan, het nieuwste bovenaan.