Mais zaaien met Fendt en Lemken
24 mei 2021
Het bewerkte land van de afgelopen afleveringen kan ingezaaid worden met mais. Dit gaat gebeuren met de Fendt 724 Vario met daarachter de Lemken Azurit 9 maiszaaimachine, in de fronthef hangt de Lemken Gemini 7 fronttank. Dit om tijdens het zaaien vloeibare mest toe te dienen en het maisplantje meteen een optimale start te geven. De witte slang loopt van de Gemini via de zijkant van de trekker naar de Azurit. De slang wordt door Universal Hobbies meegeleverd met de fronttank en was bij mij een beetje beschadigd en geknikt. Daarom heb ik door de slang een stukje binddraad getrokken. Dit gaat er precies doorheen, dun ijzerdraad volstaat uiteraard ook zolang het maar te buigen is. Hierdoor gaan de knikken er beter uit en is de slang mooi in de gewenste vorm te buigen. De slang heb ik een klein stukje ingekort om de beschadiging te verwijderen. Op de Azurit zit geen aansluiting voor een slang, dus heb ik die naar de plek geleid waar die ongeveer zou moeten komen.
We zijn weer op weg naar het te zaaien akker.
De zaaimachine van USK-models past mooi in de hef van de Fendt, echter wordt deze in de hoge stand niet heel hoog opgetild. Sterker nog, als je de hef omhoog doet komt de trekker met zijn voorwielen van de grond, omdat de Azurit zo zwaar is. Nu hangt er in de fronthef wel een machine, maar die is niet zo zwaar als de zaaimachine, dus voor omhoog komen doet hij toch.
Ik heb dit opgelost door het steunpootje van de Azurit uit te klappen(staat eigenlijk standaard al bijna altijd omlaag) en daar een stukje boomschors onder te schuiven. Dit stukje moet wel precies de goede dikte hebben, zodat de machine in de hoge hefstand nog wel in de hef blijft hangen(anders gaat hij 'zweven') of dat zelfs de achterwielen van de trekker omhoog worden getild. Het stukje boomschors moet juist die dikte hebben om ervoor zorgen dat ook de voorwielen van de trekker de grond raken. Het handigst is het om de hef met de zaaimachine erin in de hoogste stand te zetten en met een vinger de neus van de trekker omlaag te duwen, tegelijkertijd schuif je het stukje schors eronder met zo min mogelijk speling. Als je dan de neus loslaat staan de voorwielen als het goed is nog mooi op de grond en hangt de zaaimachine mooi boven de grond.
Het land ligt er mooi zaaiklaar bij...
Even de zaaimachine ontgrendelen en uitklappen.
En het zaaien van de mais kan beginnen.
Bij maiszaaimachines zie je na het zaaien strepen over de grond lopen. Deze strepen zijn van de aandrukwieltjes die nadat de machine de maiskorrels in de sleuf heeft gebracht de sleuf dichtmaken en daarna netjes aandrukken.
Op het kopeind moeten we de machine oplichten en keren we.
Precies terug langs de zojuist gezaaide rijen.
Na menig keer heen en weer te hebben gezaaid en de kopeinden ook te hebben gedaan zijn we alweer aan het eind gekomen.
We lichten de machine weer op en rijden het land af. Momenteel is het nog wat koud voor de mais, maar hij krijgt nu wel veel regen. Omdat mais een tropisch gewas is heeft hij naast veel vocht ook veel warmte nodig. Die warmte laat nog even op zich wachten, maar die gaat zeker nog wel komen deze zomer, geloof me!
De zaaimachine klappen we weer op en vergrendelen we weer.
En we kunnen weer naar huis of naar een ander perceel...