Liebherr HS883 HD Litronic dragline(schaal 1:87, bouwpakket, fabrikant Kibri).

Dit model heb ik in gebouwde toestand via Marktplaats kunnen kopen. Het model is door de bouwer perfect in elkaar gezet, hij kwam na de reis zelfs helemaal zonder gebreken aan en dat is uitzonderlijk(was ook erg goed verpakt!). Wat mij meteen opviel was dat de mast redelijk kort is, dat kun je op foto's op Internet uiteraard ook al zien. Dus ik had ook meteen het idee om de mast te gaan verlengen. Omdat je een verlenging van de mast moeilijk zelf kunt maken zat er niets anders op dan ook het nog ongebouwde bouwpakket aan te schaffen, daar zit immers een nieuwe hele mast bij die ook precies past. Wat je dan dus uit dat bouwpakket nodig hebt is alleen de twee rechte middensecties en de top van de mast. Het kraanhuis met alles erop en eraan ga ik natuurlijk wel in elkaar zetten, dat kan dan later mooi op een dieplader als "dragline op transport".

De oude top van de mast heb ik eraf gesneden, zodat dus alleen het broekstuk aan de kraan en de twee bestaande middensecties overblijven. Het nieuwe verlengstuk(2 middensecties+top) heb ik in elkaar gelijmd en daarna daar aan vast gelijmd. De mast is dan ca. 14cm langer. Ook de tuidraden waar de mast door overeind wordt gehouden heb ik uiteraard moeten verlengen.

Het plan is geslaagd en ik ben zeer tevreden over het resultaat, kijk zelf maar.

Enkele details van dichtbij.

De sleepbak is ook erg mooi gedetailleerd.

Om even te laten zien hoe een dragline ongeveer werkt heb ik een volledige graafcyclus op de foto gezet. Wel dus zonder zand/modder.

De dragline "gooit" zijn bak meestal zo ver mogelijk weg naar de plek waar bijvoorbeeld een deklaag verwijderd moet worden of een plas water moet worden uitgebaggerd, een lange giek is dus wel gewenst. Door de constructie van de bak graaft deze zichzelf vol met zand of modder als de kraan met de horizontale lier(aan de voorzijde van de bak en kraan) deze vervolgens naar zich toe trekt.

Als de bak vol is tilt de dragline de bak op met de verticale lier(aan de bovenkant van de bak).

Vervolgens draait hij zich om naar de plek waar het opgeschepte materiaal moet worden gedumpt.

Daar aangekomen laat de dragline door middel van de horizontale lier de volle bak vieren en naar achteren bewegen. Op een bepaald moment kantelt de bak uit zichzelf en daarmee laat het opgeschepte materiaal zich dumpen op de gewenste plek.

Als de bak leeg is draait de kraan weer terug naar de plek waar hij moet graven...

...en is hij weer gereed voor de volgende cyclus.

Tot zover deze dragline. Ik vind de verlenging van de giek een goede aanvulling en het maakt de kraan toch wat realistischer en uniek.

Enkele afmetingen van het model. Deze is in schaal 1:87, dus 1cm van het model is 87cm in het echt.