Liebherr LTM1800 in de kleuren van en met opschriften "Baldwins"(schaal 1:87, bouwpakket, fabrikant Kibri). Dit topmodel van Liebherr is lange tijd de grootste telescoopkraan geweest die de firma bouwde. Kibri heeft er verschillende in haar assortiment bouwdozen, maar deze in de kleuren van Baldwins is wel redelijk uniek. Hier is hij uitgerust met een Derrick-mast met daaraan hangende, ofwel zwevende ballast. Dit maakt de kraan nog sterker dan de 800ton die hij normaal(op een radius van ca.2m)kan heffen. Ook hoort er gezien het hele bouwpakket bovenop de telescoopmast een verstelbare jib aanwezig te zijn, maar die heb ik even verwijderd. De kraan heb ik lang geleden volledig gebouwd en heeft dus lange tijd in de vitrine gestaan. Desondanks dat is hij door het stof toch wel erg vuil geworden, dus schoonmaken was geen overbodige luxe. Echter als je zo'n gebouwd model gaat verplaatsen, schoonmaken of hem een andere stand wil geven, is de kans groot dat er wat stuk gaat. Zo ook dus bij de jib, een oog op de kop van de hoofmast waar de jib aan bevestigd wordt is afgebroken. Dus ik moet deze eerst repareren voordat ik hem kan terugplaatsen. Voor nu even jammer, maar zoals de kraan nu op de foto staat mag hij er toch ook wel zijn...

Goed zicht op de uitrusting ter bediening van de beweegbare jib: de lier met draad en een schijvenpakket(op de hoofdmast).

Het model heeft vele mooie details zoals het motorblok, uitlaten e.d.

Wel imposant zo'n zware mast van voren...                                              ..maar zeker ook de zwevende ballast van achteren.

Zicht op de lieren voor de bediening van het hijsblok, de Derrick-mast en het A-bock. Jammer is het dat je werkt met lichte draad wat eigenlijk bijna nooit mooi strak wil gaan staan. De rechtse foto geeft dat goed weer bij de schijven van het A-bock.

Het mooie, grote, zware hijsblok van dichtbij. De lading aan de haak zit ook in het bouwpakket. Ik heb deze kunststof buis wat verzwaard met een paar batterijen, zo blijven deze draden wel mooi strak gespannen.

Dit is de verstelbare jib, ook wel luffing jib genoemd. Met deze hulpgiek kan de kraan zeer grote hoogten bereiken en dat is bijvoorbeeld nodig bij het opbouwen van windturbines. Onderaan zit het verbindingsstuk dat op de kop van de telescoopmast wordt bevestigd. Daarboven zit de adapter waaraan de giek scharnierend is bevestigd. Door middel van de tuidraden en de schijven aan het uiteinde met de kabels die hier doorheen lopen is de jib in hoogte te verstellen. Die kabels lopen dus naar het andere schijvenpakket aan de onderzijde van de hoofdmast(zie eerdere foto's), waar zich ook de liertrommel bevind. In het bouwpakket zit ook nog een verlengstuk voor de hulpgiek, dus hij kan nóg een stuk langer worden. Dat verlengstuk staat hier niet op de foto's. 

Maar voor nu toch nog even zonder hulpgiek...