Ploegen met John Deere en Kverneland

 

16 mei 2021

 

Het perceel dat de vorige keer is bewerkt door de Ford TW-30 mag nu geploegd worden, voordat de mais wordt ingezaaid. Dit gaan we doen met de John Deere 8330 met daarachter de Kverneland ES100 wentelploeg. Omdat de trekker en ploeg beiden zijn gemaakt door Britains/Ertl passen ze goed bij elkaar, vandaar deze combinatie. Hoewel de ploeg dus goed past bij de John Deere, wordt deze echter hangend in de hef niet echt hoog opgelicht. En omdat het steunwiel niet kan draaien, blijft de ploeg in transportstand op dit dwarsliggend wiel liggen. Ook in ploegstand wordt de ploeg niet hoog opgetild door de hef, wat dus wel jammer is.

Om dit op te lossen heb ik onder de bediening van de hef in de hoogste stand een kunststof staafje gestoken. Dit ziet er overigens wel een beetje uit als een dikke hydraulische topstang, dus dat is niet echt storend. Nu hangt de ploeg al wel hoger maar het kan nog beter. Daarom heb ik van binddraad een haakje gemaakt en bevestigd van de hefstang naar de hefarm. Door het haakje precies op maat te maken trekt hij nu de ploeg nog verder omhoog. En dat draadje is groen van kleur en dun, dus je ziet het nagenoeg niet. Het is wel een beetje prutsen, maar het maakt het geheel wel wat realistischer.

Dus op naar het te ploegen land.

Op de linker foto is het staafje en het haakje(aan de linker hefstang) te zien.

Het ploegen kan beginnen. Bij de eerste baan heeft de vorenpakker nog niets te doen.

Aangekomen bij het kopakker moeten we keren en kan de ploeg worden gewenteld. 

Zo nu heeft de vorenpakker ook wat te doen. Hij drukt de geploegde grond mooi aan, maar ook weer niet te vast.

Bij het wentelen draait de vorenpakker mee en komt door de zwaartekracht automatisch in de juiste stand. Er zijn ook systemen dat de vorenpakker op de kopakker steeds wordt losgekoppeld en weer wordt aangehaakt als de trekker is gekeerd en weer gaat ploegen.

We zijn er weer klaar mee. Het land ligt er nu goed genoeg bij om mais in te zaaien.