Januari 2023

Even weer een uitstapje naar het nabouwen van een gebouw, deze keer wordt het een televisietoren.

Het idee heeft te maken met het verbouwproject van de Liebherr 140 HC-K torenkraan. Bij zo'n kraan is het mooi als hij langs een gebouw staat en dan eigenlijk een heel hoog gebouw. Zo staat deze kraan op de doos zoals Conrad die leverde langs een hele hoge zendmast en daar is mijn idee dus geboren.

Mijn gedachte was om even snel zo'n toren in elkaar te knallen en dan de Liebherr erbij te zetten, maar natuurlijk pakte dat anders uit. Omdat ik toch wel een bouwer ben die van veel goedlijkende details houd, kwam er toch meer bij kijken dan even wat in elkaar te zetten. De kraan had ik inmiddels al op de site geplaatst en het bouwen van de toren moest nog beginnen.

Dus wat onderdelen bij elkaar gezocht die ik misschien wel kon gebruiken. Een redelijk lange kartonnen koker voldeed wel als de betonnen constructie aan de onderzijde. Een stukje donkergrijze pvc-buis kon mooi als de mast bovenop gaan dienen. Ook had ik nog een mooi rond bakje liggen wat ik ooit als zwerfvuil langs de weg had gevonden, er had snoep in gezeten. Dit bakje vond ik wel geschikt als controleruimte ongeveer halverwege de toren. Dan had ik nog een flesje van huidolie gevonden wat als dikker deel bovenop de controleruimte kon gaan dienen. Hier kon ik ook mooi de pvc-buis insteken, dat paste precies.

De basisonderdelen had ik nu bijeen en kon eindelijk beginnen. De spaarlamp op de foto heb ik later toch niet meer gebruikt. Rechts is de toren al in een grijze grondverfkleur geverfd en geplaatst op een klein houten plaatje als bodemplaat.

De controleruimte is geschilderd, dit moest wel 4 tot 5 keer gebeuren, want de verf wou niet meteen goed dekken.

Het flesje huidolie is niet meer te herkennen, daaronder een kartonnen schijf die als dak gaat fungeren. Rechts heb ik een fijnschrijver genomen om als top van de mast te gaan dienen. Met rode tape even wat ringen aangebracht.

In de betonnen constructie zitten in het echt altijd raampjes, dit wilde ik dus ook na gaan maken. Om deze gaatjes mooi recht op de koker te krijgen heb ik A4-velletjes met gaatjes gebruikt. Van de strook met 4 gaatjes heb ik één lange strook gemaakt en dit zo recht mogelijk op de toren geplakt. Daarna heb ik die 4 stoken weer in de kleur geschilderd. Echte gaatjes maken in de toren is wat vergezocht, dus ik plak de raampjes er gewoon op.

Met een perforator heb ik vele schijfjes donker krantenpapier gemaakt. De transparante schijfjes zijn gemaakt van een doorzichtig plastic plaatje(bv een kijkvenster). Rechts zijn ze op elkaar geplakt. Van een afstand ziet het er best wel echt uit.

Hier zijn alle raampjes aangebracht op de koker.                                  Van wat geverfd papier kozijntjes gemaakt voor de controleruimte.

Kozijntjes aangebracht. Rechts ligt een kartonnen koker die ik gemaakt heb om in de controleruimte te lijmen. Je kijkt dan vanaf de zijkant niet dwars door die ruimte heen en dat vind ik weer een beetje meer realistisch.

Hier is de controleruimte bovenop de toren gelijmd, ook de zwarte koker met nog een bodem heb ik aangebracht.

Om het bredere gedeelte op het dak komt deze koker van gaas te staan. Daaromheen komen twee kartonnen schijven te zitten.

Dat komt er zo uit te zien.                                                                           Tussen de schijven worden de schotels geplaatst.

Dit wordt de ladder van de controleruimte naar boven toe, ook weer gemaakt van gaas. Het gebogen trapje komt langs het bredere gedeelte tot aan waar de mast begint. Vanaf hier loopt de lange rechte ladder naar boven naar een bordesje.

Dit wordt het bordesje, oftewel ooievaarsnest. Dit is bijna bovenaan, waar het rood-witte gedeelte begint. Rechts zie je een dopje van een pen met rode (niet brandende)lampjes. Deze komt helemaal op de top(alsof vliegtuigen hem zouden kunnen zien).

Antennes gemaakt van iets grovere gaas, deze komen over bijna  de gehele lengte van de mast.

Antennes gemaakt van kunststof. Deze drie komen bijna bovenaan te zitten, net onder het ooievaarsnest.

Links een reling, ook weer gemaakt van fijnmazig  gaas. deze is bestemd voor op het dak van de controleruimte. Rechts een (dubbele) deur voor de entree onder aan de voet van de toren en een kleine deur voor bovenop het dak. Gemaakt van papier en karton. 

Het dak is gelijmd. Op de rechter foto zijn de reling, de deur bovenop en de ladder naar de mast toe ook aangebracht.

De mast is geplaatst en ook zijn de witte antennes en het bordes bovenaan gereed.

Het kapje met rode lampjes is het hoogste punt van de toren. Rechts heb ik het gedeelte met schotels op de controleruimte geplaatst.

Na het aanbrengen van de ijzeren antennes(gaas) op de mast is de televisietoren helemaal opgebouwd. Tijd om hem op de foto te gaan zetten. Dat kan nu mooi buiten, want het is een droge dag en nagenoeg windstil.

Enkele afmetingen van het model. Deze is in schaal 1:87, dus 1cm van het model is 87cm in het echt.

Dit is het einde van dit korte project. Zoals gezegd wil ik de tv-toren nog samen met de Liebherr torenkraan op de foto zetten. Omdat dat nogal veel tijd kost en het weer echt mee moet zitten is dat er vandaag niet meer van gekomen. Dus die foto's zullen zeker nog volgen...