Bouwjaar 2015

Claas Jaguar 695 Mega maishakselaar(schaal 1:32, bouwplaat van karton).

Deze hakselaar is geheel gemaakt uit een kartonnen bouwplaat, waar alle onderdelen uit geknipt of gesneden moesten worden. Het karton is niet echt karton, maar eigenlijk stevig papier. Alle onderdelen hadden al de kleur, dus daaraan hoefde niet geverfd te worden. Wel heb ik verschillende aanpassingen gedaan en details toegevoegd. Zo heb ik echt glas gemaakt in de cabine ipv getekende ruiten, de noppen op de banden heb ik extra dik gemaakt met stukjes karton en de banden extra verstevigd. Daarna heb ik ze ook zelf zwart geschilderd. Het begin en uiteinde van de lospijp heb ik gedetailleerd en de invoer aan de voorzijde een metalen kleur gegeven. 

De invoervijzel van de maisbek heb ik echt draaiend gemaakt en de geleiders bovenop de bek van ijzerdraad. Sommige onderdelen heb ik dus steviger gemaakt met andere materialen, omdat dat met papier veel te slap zou worden. Denk daarbij ook aan de as van de voorwielen, daar heb ik dus een kunststof staafje voor gebruikt. Zo ook de stuurstang van de achterwielen.

Op de bouwplaat zitten ook de onderdelen voor het maken van een graspickup, maar die heb ik (nog) niet gemaakt. Wellicht nog in de toekomst.

Helaas is de bouwplaat helemaal geschreven in het Tsjechisch en daar kan ik niet veel mee. Wel zitten er goede bouwtekeningen bij en plaatjes van gebouwde exemplaren, handig als voorbeeld. En met wat eigen improvisatie moet het dan toch wel lukken.

Zie onderaan voor wat voorbeelden.