Tweede uitbreiding olieraffinaderij

 

Na de uitbreiding van de raffinaderij met de affakkeltoren komt er een tweede uitbreiding. Dit is ook een helemaal zelfgebouwd complex. Het is niet door mijzelf gebouwd, maar door een Duitse modelbouwer die in het verleden veel van dit soort dingen in elkaar heeft geknutseld. Ik vond het bij toeval op Marktplaats en was vrijwel meteen enthousiast. Dit hele bouwwerk is gemaakt van allerlei verschillende soorten materialen die over het algemeen na gebruik in de kliko verdwijnen. Voornamelijk oude flesjes, schroeven, bouten, rietjes e.d. zijn hiervoor gebruikt, dus echt gebouwd onder de noemer "Scratch-Build". Ook heeft hij een spoorbaan aangelegd met een vulinstallatie waarop ketelwagens gevuld kunnen worden. Ook werkvolk mocht bij hem niet ontbreken. Ik ben zelf niet zo van de poppetjes, maar hier vind ik het wel wat hebben, al is het al alleen maar om de verhoudingen tussen mens, machine en gebouwen  aan te tonen. 

Verder heeft hij alles geschilderd of een kleurtje gegeven alsof het oud, roestig en smerig is. Misschien wel een beetje het (onterechte?) imago van dit soort chemische industrie. Het is de bouwer in ieder geval wel gelukt om dichtbij de realiteit te komen.

Ik vind het erg knap gedaan en ben blij dat ik dit tegen ben gekomen. Ik zou echt wel meer werk van deze modelfanaat willen zien.

Hieronder volgen foto's van het geheel. Door het vervoer was er (uiteraard) vanalles los gegaan en was het wel een puzzel geworden om alles weer op de juiste plek te lijmen. Maar het is gelukt...

Ook deze uitbreiding zal zich straks in het grote geheel nog veel mooier tonen, denk ik.