Eerste uitbreiding olieraffinaderij

Mei 2023

De olieraffinaderij die ik enkele weken geleden heb afgebouwd wilde ik nog met verschillende onderdelen gaan uitbreiden. Eén van deze onderdelen is een affakkeltoren die je eigenlijk altijd ziet bij een raffinaderij. Deze dient ervoor om de druk in de installatie te verlagen als deze te hoog dreigt te worden en er explosiegevaar ontstaat. Deze toren steekt vaak hoog boven alles uit en dat is natuurlijk ten behoeve van de veiligheid. Als de toren in werking is wordt het teveel aan oliedamp of gas aan de top verbrand, dit is dus herkenbaar aan de grote vlam die je al van ver kunt zien. Waarschijnlijk niet zo goed voor het milieu, maar wel mooi om te zien.

Een affakkeltoren heeft meestal een groot stalen frame wat wel lijkt op die van een zendmast. Alleen de vorm verschilt wel een beetje en aan de zijkant loopt er een grote pijp van beneden naar boven die nodig is om de af te fakkelen damp naar grote hoogte te brengen waar het vervolgens wordt verbrand. Verder heeft de toren nog één of meerdere bordessen en trappen of ladders, waardoor alles goed te bereiken is voor onderhoud en/of bij calamiteiten. Hieronder een foto van een affakkeltoren(zonder vlam) met daarachter de olieraffinaderij.

Een affakkeltoren is in H0-schaal (1:87) niet te koop, ook niet als bouwpakket. Je moet dus zoeken naar iets wat er op lijkt en dit gaan aanpassen. Je komt dan al snel bij een zendmast of hoogspanningsmast uit die beiden wel te koop zijn(meestal als bouwpakket). Maar zoals ik al zei is de vorm daarvan niet helemaal zoals de typerende vorm van een affakkeltoren. Ook de hoogte van zo'n masten zijn vaak niet wat het zou moeten zijn, meestal zo'n 20-30cm. En omdat bijvoorbeeld mijn laatst gebouwde raffinaderij een hoogte heeft van ca.38cm, vind ik dat de affakkeltoren een stuk hoger moet zijn, minstens ca.50cm. 

Dus eigenlijk zit er niets anders op dan zelf weer iets te gaan bouwen, wat in ieder geval enigszins de vorm en hoogte heeft zoals ik die graag wou hebben. Dus ben ik rondom huis gaan zoeken naar geschikte materialen.

Ik vond ergens nog de voorzijde van een oud konijnenhok dat bestaat uit een rooster van metalen spijlen. De spijlen waren mooi van lengte, dikte en overigens goed te knippen en te buigen. Dit leek mij wel wat en ben ermee aan de slag gegaan.

 

Dit is dat rooster. Iets links van het midden heb ik vier met elkaar verbonden spijlen uitgeknipt.

Dat uitgeknipte deel heb ik zo goed mogelijk in de gewenste vorm gebogen, de basis is hiermee gemaakt.

Na dit frame op een houten plaatje te hebben geplaatst ben ik de dwarsverbindingen gaan maken. Deze zijn allen van hetzelfde rooster en goed aan elkaar te lijmen.

Als die klaar zijn kan ik beginnen met de schoren. Ik begin met de v-vormige schoren aan de schuine achterzijde. Aan de zijkanten komen alleen diagonale schoren en aan de rechte voorkant komen er geen. De keuze van de schoren is gewoon wat ik mooi vind.

Dan de ladder naar boven, deze komt aan de voorzijde aan de binnenkant. Ik heb hiervoor fijnmazig gaas genomen. De ladder krijgt ook een kooi, deze maak ik van hetzelfde gaas. Door een strook van 3 mazen langs elkaar uit te knippen en vervolgens om een ronde buis te buigen, krijgt het gaas een mooie ronde vorm en lijkt het goed genoeg op een kooi vind ik. De ladders van mijn zelfgebouwde koeltoren heb ik op dezelfde wijze gemaakt.

Vervolgens wordt de kooi bovenop de ladder gelijmd. Links de onderzijde van de ladder, rechts de hele ladder in twee delen.

Hier heb ik de ladder vastgelijmd van onder naar boven aan de binnenzijde van de toren.

Dan komt er nog een bordes op de top van de toren. Deze heb ik gemaakt van een stukje karton met daaromheen ook weer hetzelfde gaas als van de ladder. De kleine inham links in het kartonnetje is de plaats waar straks de ladder in uitkomt. 

Door een mistelling kwam ik net een klein stukje gaas tekort, dus toch maar even opgevuld.  Rechts is ook het bordes geplaatst.

Dan het laatste onderdeel, de pijp van beneden naar boven. Hiervoor heb ik een staafje van metaal gebruikt dat een lengte heeft van ca.50cm en een diameter van ca.0,6cm. Het laatste stukje bovenaan bestaat uit een stukje pijp van een oude (verbrande)paraplu en daarbovenop een fits van een deurscharnier. Dit komt omdat het staafje net iets te kort was en ik bang was dat dit metaal niet zo goed zou hechten(met lijm) aan het frame. Het stukje paraplu hechtte na een proefje te hebben gedaan wel goed, het ziet er wel verroest en oud uit, maar dat vind ik juist wel wat hebben. Zo ook het rooster van het konijnenhok, dat heeft ook een geoxideerde uitstraling, maar dat vind ik in deze situatie juist alleen maar mooi en beter passen. Dus ik ga hier wat betreft de kleur niks aan doen. De onderkant van het staafje steekt in een gat in het houten plaatje. Ik heb er ter versteviging nog een moer op gezet, die kan later ook dienen als aansluiting voor de gasleiding.

Na het plaatsen van deze onderdelen is de affakkeltoren gereed.

Ook deze toont in het daglicht veel mooier...

...maar de affakkeltoren zal straks in combinatie met de raffinaderij nog veel beter tot zijn recht komen.

Ondanks dat de toren niet helemaal de vorm heeft van de echte en ook niet overal even recht is ben ik toch wel tevreden over het resultaat. Ik denk tenminste dat het een mooie toevoeging gaat worden voor het raffinagecomplex!

 

Nog enkele afmetingen van het model. Deze is in schaal 1:87, dus 1cm van het model is 87cm in het echt.