Vijfde(laatste) uitbreiding olieraffinaderij

Onmisbaar bij een olieraffinaderij zijn de opslagtanks waar de ruwe olie en bewerkte producten in opgeslagen worden. Er staan vaak vele tanks op een rij aan de rand van het complex in alle soorten en maten, van klein tot zeer groot. Deze  tanks mogen bij mijn gebouwde raffinaderij dus ook niet ontbreken. Zij zijn voor mijn project de vijfde en tevens laatste uitbreiding van dit project.

In H0-schaal worden wel bouwpakketten aangeboden, maar deze zijn ook weer relatief klein van stuk. Ook zijn het vaak maar één of twee tanks en wordt het diorama dus erg kleinschalig gehouden. Het zou simpelweg te duur worden(vind ik) om veel van deze tanks als bouwpakket te kopen en te bouwen. Daarom ben ik weer gaan kijken of ik zelf wat kon verzinnen.

Bij het zoeken naar geschikte emmers, potten of blikken liep ik er steeds tegenaan dat dat het steeds net niet was. Tot ik op Internet een bouwplaat van een opslagtank in H0 tegenkwam, van papier. Deze had volgens de gegevens wel een mooie grote maat(doorsnede ca.15,5cm en hoogte ca. 13,5cm) en is als gebouwd object best wel stevig, weet ik uit (bouw)ervaring. Bovendien is het makkelijk te lijmen en kost het niet veel.

De keuze is dus gevallen op zo'n papieren opslagtank, waarvan ik er uiteindelijk 10 gemaakt heb. Het papier dat ik gebruikt heb is 160 g/m2, mooi stevig papier. Hieronder het bouwverslag.

 

De zijkanten en het dak zijn uitgeknipt.

De twee zijkanten plak je eerst aan elkaar en vervolgens de uiteinden daarvan ook aan elkaar, je krijgt dan de ronde vorm. Dan heb ik twee kartonnen schijven geknipt die ik aan de boven-en onderzijde ga lijmen, dit maakt de tank goed stevig.

In de schijf aan de onderzijde heb ik een gat geknipt, je kunt hem dan mooi 'sturen", zodat hij precies goed op de plek komt zitten.

Dan kan het dak erop, de (kale) opslagtank is in principe nu al klaar.

Maar natuurlijk ga ik zelf verzonnen details aanbrengen, zoals een trap naar boven. Deze heb ik van hetzelfde papier gemaakt, omdat dit met gaas niet te doen is. Ook een reling langs de trap is met gaas niet te maken en van papier is het ook lastig(en ook niet mooi denk ik). Daarom op deze manier maar gemaakt, de treden heb ik er met potlood op getekend.

Aan de onder- en bovenzijde heb ik hem vastgelijmd na hem mooi om de wand te hebben gekruld.

Een opslagtank staat vaak in een lekbak om eventuele lekkages op te vangen, deze heb ik ook nagemaakt. Weer een kartonnen schijf van een iets grotere diameter met daaromheen het papier.

De plaat waar de tanks op komen staan is weer van populierenhout en is 122cm x 61cm. Links heb ik precies afgemeten en ingetekend waar de tanks moeten komen staan, rechts is de ruimte waar niets op komt staan al grijs geschilderd.

Groenstroken tussen de tanks zie je in het echt ook vaak. Dit is makkelijk te knippen en te lijmen en het maakt de plaat mooi af.

Dan kunnen de lekbakken worden opgesteld...                                         ...met daarin de tanks.

Alle 10 de tanks staan op hun plek. Zoals je ziet is er iets meer ruimte tussen de tweede en derde tanks. Dit heb ik gedaan om ruimte te houden voor een spoor met het afvulstation.

Wat niet mag ontbreken zijn buizen, leidingen e.d die van en naar de tanks toelopen. Hoewel dit erg veel werk is ben ik er wel aan begonnen.

Als aanvulling op de raffinaderij van Walthers is er ook een pijpenset te koop. Hierin zitten veel buizen, bochten, afsluiters e.d. om het een en ander aan te vullen en nog meer realistisch te maken. Deze set kon ik via Internet nog aankomen en heb hier dus ook veel gebruik van gemaakt. Het hele buizensysteem heb ik zelf bedacht en geprobeerd om zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te komen.

Als eerste ga ik de buis maken die op het dak van de tank ligt. Rechts heb ik het uiteinde zo gesneden alsof de pijp de tank in loopt.

Daarna de staande leiding die onderaan door middel van de knik buiten de lekbak uitkomt. Onderaan bevindt zich een afsluiter.

Hier zijn de delen aan elkaar gelijmd en ook nog voorzien van een kraan. Deze pijp is dus een vulpijp die bovenin de tank gaat. In dit geval zou deze dus vanaf de fabriek onder de grond door bij deze tank uitkomen.

Dan de buizen die van de tank aflopen naar het afvulstation. Hieronder wat onderdelen die ik zoal heb gebruikt.

Omdat het afvulstation tussen de tweede en derde tanks komt te staan lopen de leidingen ernaartoe dus uit beide richtingen.

 

Dit zijn de pijpen die bestemd zijn voor de zes tanks aan de ene kant.  En deze zijn voor de andere vier tanks aan de andere kant.

Voordat ik de buizen ga plaatsen maak ik eerste nog relingen voor bovenop de tanks. Dit heb ik weer gemaakt van het welbekende, fijnmazige gaas dat ik best vaak gebruik voor zoiets. Ik maak deze in twee helften, omdat het uit één stuk niet mooi rond en zonder spanning is te krijgen. Eén helft heb ik aan het uiteinde twee keer uitgebogen, dat wordt de plek waar de trap straks aan gaat sluiten. Ook heb ik hier nog een stukje papier op gelijmd, dat een soort plateau moet voorstellen.

De reling is hier klaar.                                                                                 Hier zijn alle tanks voorzien van een reling.

Het al eerder gebouwde afvulstation kan nu worden geplaatst.

Daarna is het de beurt aan de buizensystemen.

Het buizensysteem van de zes tanks wordt rechtstreeks aangesloten op het afvulstation, deze staat namelijk aan die zijde van het spoor.

Het buizensysteem van de vier andere tanks heb ik zo gemaakt dat het net lijkt of de buizen de grond ingaan, ze moeten namelijk onder het spoor door(dat straks wordt geplaatst) naar het afvulstation.

Ik vond het ook nodig om een klein trapje te plaatsen aan de lekbak, ook weer gemaakt van het gaas. 

De schelp van Shell uitgeprint en op enkele tanks aangebracht. Als ik ze op alle tanks zou plaatsen zou het denk ik te druk worden...

Onder het spoor hoort meestal ballast te liggen. Dit is een uitgeprinte foto van een grindtegel. Rechts is het spoor met stootblok geplaatst. Dit spoor sluit straks aan op de voorliggende onderdelen, waar ook een spoor op wordt geplaatst.

Hiermee is deze uitbreiding nu ook gereed.

Nu alle uitbreidingen klaar zijn kan ik het hele complex gaan opbouwen en gaan fotograferen. Aangezien het tijdstip en de locatie daarvoor nog even moet worden gekozen vergt dat nog wel wat tijd. Dus heb alstublieft nog even geduld...