Derde uitbreiding olieraffinaderij

 

Juli-oktober 2023

Als derde uitbreiding voor de raffinaderij wilde ik een soortgelijk deel maken als de voorgaande(tweede) uitbreiding die niet door mijzelf was gebouwd. Hiervoor ben ik allerlei dingen zoals flesjes, blikken, potjes, gaas, koffiecups enz. gaan verzamelen. Alles wordt uiteindelijk geplaatst op een houten plaat als ondergrond en zo dat alle delen los van elkaar blijven, maar wel aan elkaar kunnen worden gekoppeld.

Dit gedeelte bestaat niet alleen maar uit bovengenoemde materialen. Via Marktplaats heb ik ook al wat gebouwde onderdelen gekocht zoals destillatietorens en een gasometer van Vollmer. Deze worden hier later ook toegevoegd, maar eerst ga ik zelf improviseren hoe ik het een en ander ga maken.

 

Veel van de onderdelen voordat er iets mee is gedaan.                         En hier zijn ze in de grondverf gezet.

De hier al op elkaar gelijmde blikken en flesjes worden met zijn tweëen tegelijk zilvergrijs gespoten...

                                                                                                                      ...en later voorzien van pijpen en leidingen.

Voor een aantal torens maak ik relingen en kooiladders, deze zijn gemaakt van fijnmazig gaas. Later de kleur geel en blauw gegeven.

Hier heb ik ze aangebracht aan de torens, het begint al best wat te worden. De buizen op en rondom de torens heb ik gemaakt van de ramen waar de onderdelen in zitten. Deze heb je toch over en kunnen zo mooi nog ergens voor dienen.

Omdat er op een raffinaderij ook verbranding in een oven plaatsvindt, is er ook een schoorsteen. Deze heb ik dus ook gemaakt en bestaat uit een kunststof (waterleiding)buis van 3,2cm doorsnede met daaromheen wat stevig papier dat de kleur al heeft van een schoorsteen.

                                                                                                          Aan de onderzijde loopt de schacht wat uiteen, dat zie je tenminste vaak.

Ook een kooiladder naar boven mocht niet ontbreken.

En een bordesje bijna bovenaan is ook wel realistisch.                          Hier zijn deze beide onderdelen aangebracht en is hij klaar.

Ik heb de plaat van hardboard op maat gezaagd. Rechtsonder in de inham komt bij de samenvoeging de tweede uitbreiding te staan en sluit hier dus mooi op aan. Op deze dunne plaat ga ik alles vastlijmen, rechts heb ik de gaten al gemaakt voor de schoorsteen en twee destillatietorens. Tegen de rechterzijde van deze plaat aan komt de raffinaderij zelf te staan.

Als laatste wordt de plaat in de grondverf gezet en vastgelijmd op een dikkere plaat van populierenhout, een mooi stevig geheel.

Dan kan het plaatsen van de onderdelen gaan beginnen. Ik begin met de "gebouwen" rondom de schoorsteen. Hier heb ik een oude aardlekschakelaar en een kunststof Nesquikbus voor gebruikt. Ik vond dit er wel een beetje uitzien als fabrieksgebouwen, de schakelaar bijvoorbeeld als de oven en de bus als het filtergebouw. Deze twee gebouwen heb ik met elkaar verbonden door middel van een kuststof buis, dat een rookkanaal moet voorstellen. De schoorsteen komt pas later in het nabijgelegen gat.

Een raffinaderij ziet er vaak erg ingewikkeld uit en dat komt dan vooral door het vele buizenwerk tussen de destillatietorens, maar ook door stalen frames waar bijvoorbeeld silo's tussen zijn geplaatst. Zo'n frame heb ik ook gemaakt van een oud flessenrek.

Deze plaats ik op twee houten balkjes, zodat ik die op de onderplaat kan schroeven. Ertussenin komen silo's te staan die ik gemaakt heb van blikjes met daarbovenop een gebruikt koffiecupje.

De pijpjes bovenop heb ik verbonden met elkaar dmv rietjes en blauw geschilderd. Het lijkt nu net of de silo's van bovenaf gevuld kunnen worden door de blauwe leidingen.

Dan verder met de al gebouwde Vollmer-onderdelen. Deze komen op de rechterkant van de plaat te staan. De twee hoogste torens heb ik nog ca. 10cm verhoogd, omdat ik dat mooier in het geheel vind passen. De verhoging heb ik ook weer gemaakt van een stukje kunststof buis van 3,2cm doorsnede dat precies in het gat in de plaat past. De destillatietorens heb ik hier bovenop gelijmd. Ook heb ik nog extra ladders geplaatst, deze had ik toch nog over van het bouwpakket van de raffinaderij.

De overige kleinere ketels en tanks zijn volgens mij ook van Vollmer, maar dat weet ik niet zeker. In dit diorama komen ze in ieder geval goed van pas!

Het aanbrengen van de rest van de torens.

Hier is alles opgebouwd, inclusief de schoorsteen en de gasometer(linksonder). Er zullen later nog wel wat kleine aanvullingen komen, zoals trapjes, afsluitkranen en nog meer pijpen. 

In het daglicht...

Omdat deze uitbreiding later wordt aangesloten op de raffinaderij heb ik een paar buizensetjes gemaakt. Die op de linkse foto zit vast op de grondplaat, de rechtse blijft los en kan ik door middel van de rietjes koppelen op de buizen links en op de raffinaderij.

Hier in het midden onder zie je de rechtopstaande buizen waar het koppelstuk straks op wordt aangesloten. Indien het hele complex later is samengevoegd zal wel duidelijk worden hoe dit tot stand komt.

Goed zicht op de gasometer.

In kleur vind ik het al best wel mooi, maar op een zwart-witfoto vind ik het er nog wel realistischer uitzien.

Hierna volgt nog een uitbreiding, maar die laat nog even op zich wachten. Als die gereed is worden alle delen samengevoegd...

Wordt zsm vervolgd!