Shell olieraffinaderij compleet

Maart 2024

Diegenen die het bouwen van de olieraffinaderij hebben gevolgd, hebben gelezen en gezien dat ik naast het bouwpakket een aantal uitbreidingen heb gemaakt. Dit zijn zoals is te zien uiteindelijk vijf aanvullende delen geworden die allen tezamen met de oorspronkelijke raffinaderij een mooi groot complex moet worden. Het samenvoegen van de delen heb ik nu gedaan, maar daarvóór heb ik nog wat aanvullingen gedaan op het allereerste begin, het bouwpakket dus.

Dus eerst wat foto's van die aanvullingen.

 

Dit is de (originele) raffinaderij zoals die was na het bouwen van het pakket.

Allereerst plaats ik het bouwwerk op een houten plaat die ik precies heb afgemeten op de aanvullende uitbreidingen, ik heb deze al mooi grijs geschilderd. Dit is de rechterkant van een plaat van 122cm x 61cm, de linkerkant heb ik gebruikt voor uitbreiding 3.

Tijdens uitbreiding 3 heb ik een aansluiting gemaakt die past op het buizenstelsel aan de achterzijde. Uitbreiding 3 komt links van de raffinaderij te staan, er lopen straks dus 4 buizen aan de linkerzijde naar deze uitbreiding toe. Op onderstaande foto zie je de achterkant met goed zicht op dat buizenstelsel. Als je goed kijkt zie je aan de rechter -en linkerkant 4 buizen lopen die aan het uiteinde niet verder gaan. Nu dus aan de rechterkant komt de aansluiting naar uitbreiding 3.

Aan de linkerkant heb ik ook een aansluiting gemaakt van 4 buizen die daarna wel ergens naartoe lopen. Om deze te ondersteunen heb ik weer drie frames gemaakt, hetzelfde als bij de aansluiting rechts. Dit is ook weer gemaakt van een oud rooster en is al vastgelijmd op de houten plaat. Rechts is het begin te zien van de buizen die hierop komen te liggen.

Ik heb de buizen zo gemaakt dat ze vrijwel meteen na de aansluiting worden gesplitst.  Ik vind dit wel mooi, maar dit komt ook zo uit met het einde van de houten plaat.

Twee van de vier buizen lopen naar de voorkant en twee naar de achterkant van het gebouwde deel. Daar ga ik tanks en silo's plaatsen waar ik de buizen op aansluit.

De silo's komen aan de achterkant van de raffinaderij te staan en daar worden dus twee buizen vanaf de splitsing naartoe gelegd. De silo's zijn gewoon Redbull-blikjes die ik grijs geschilderd heb. De eerste silo krijgt een ladder met kooi(van gaas).

Met het plankje komen ze allemaal recht en even ver van de kant af te staan. Ook nog even een loopbrug gemaakt van karton en gaas.

Dan kan ik gaan beginnen met het leggen en aansluiten van de pijpen. Met diverse rechte stukken, bochtjes en verloopstukjes kom je een heel eind.

De silo's aan de achterzijde zijn nu klaar. Ik ga nu verder met de tanks aan de voorzijde, die sluit ik aan op de andere twee buizen vanaf de splitsing. Deze tanks, staand in een lekbak heb ik gebouwd gekocht via Marktplaats. Ik denk dat dit een bouwpakketje is geweest van Faller of Vollmer, het is in ieder geval mooi gedetailleerd met vele kraantjes, pijpen en afsluiters.

Ook deze aanvulling is voor zover klaar. Op onderstaande foto heb ik de ballastprint aangebracht waarop het spoor komt te liggen. Op de rechter foto zijn nog twee silo's te zien die ik als aanvulling neerzet. Deze hebben geen verbinding dmv buizen met de raffinaderij. Eigenlijk zijn dit graansilo's die ik tegelijk (al gebouwd) heb gekocht samen met bovenstaande tanks. Ik heb de graanelevator verwijderd en in plaats daarvan wat buizen aangebracht. Naar mijn mening zouden ze nu zomaar bij een raffinaderij kunnen staan, je vind daar immers tanks in alle soorten en maten. Ik vind ze hier tenminste niet misstaan.

Op de plaat waar dit nu allemaal op staat komt ook nog de affakkeltoren te staan. Deze komt rechtsachter in de hoek van de plaat. Omdat ik het ook wel realistisch vind dat daar (gas)leidingen naartoe lopen, heb ik die ook  aangelegd. De leiding heb ik geel laten zijn, omdat dat in het echt ook zo is.

Deze gaspijp begint op een hoek van het buizenstelsel en dient er zogenaamd dan voor om de druk in dit systeem te kunnen verlagen bij gevaar van overdruk. Op de open plek rechts komt de toren straks te staan. De andere gaspijp komt van de andere kant af(vanaf uitbreiding 3) en is dan bedoeld om dat gedeelte van de raffinaderij te ontlasten.

Tja, ook hij moet over het spoor heen...                                               ..en hier(linksonder) sluit hij aan op uitbreiding 3 op de andere plaat.

Ik heb de gasleiding maar hier en daar op aangesloten, zonder te weten of dit klopt. Het ziet er best wel echt en ingewikkeld uit, vind ik.

Uitbreiding 3 krijgt nog meer aanvullingen, zoals kraantjes op afsluiters...

...en een paar trapjes.

Linksvoor heeft uitbreiding 3 een uitstulping naar voren toe dat straks langs uitbreiding 2 komt liggen. Hierop heb ik een kopspoor met stootblok gemaakt dat precies aansluit op het spoor van uitbreiding 2. Dit zijn onderdelen uit de modeltreinenbouw en heb ik wat aangepast, zodat het past op de rand van de houten plaat. De reden van een kopspoor is dat hier straks zogenaamd gaswagons gevuld kunnen gaan worden, achter het spoortje komt namelijk de gasometer te staan.

Ook de gasometer(voor opslag van vloeibaar gas) was onderdeel van mijn gekochte (al gebouwde) onderdelen. Ik vond dit ook wel een mooi onderdeel om bij de raffinaderij te gaan plaatsen, gas komt daar immers ook vandaan.

Het frame is geplaatst.                                                                                 Ik heb de tank voorzien van het "Shell Gas" logo. 

Hier is de tank in het frame geplaatst. De onderste trap en de relingen erlangs ontbraken en heb ik zelf even in elkaar gelijmd, het kleurverschil zie ik maar door de vingers...

Gaswagons worden niet zoals bij een andere ketelwagon van boven gevuld, dat zal dus ergens aan de onderkant gebeuren, denk ik. Dus om de gaswagons te kunnen vullen heb ik een bedieningskast met een slang gemaakt die ik langs het kopspoortje in de buurt van de gasometer plaats. Ik heb dus geen idee of het vullen zo in het echt ook word gedaan, maar ik vind dit wel aannemelijk. 

Als laatste heb ik de opslagtanks alle tien genummerd en over de hele raffinaderij gevarenaanduidingen aangebracht. Het zijn wel Amerikaanse aanduidingen volgens mij, maar goed het ziet er wel realistisch uit. De gevarenaanduidingen komen uit het bouwpakket van Walthers waar het natuurlijk allemaal mee is begonnen, daarom zijn ze Amerikaans.

 

De samenvoeging

Eindelijk is het zover, alle delen zijn klaar en kunnen worden samengevoegd tot één groot complex. Ik zet even alle delen op een rijtje:

De raffinaderij zelf gebouwd uit bouwpakket.                                         Uitbreiding 1:  de affakkeltoren.         

Uitbreiding 4: het afvulstation(bouwpakket).                                         Uitbreiding 5: de opslagtanks.

Omdat de opslagtanks met afvulstation achteraan staan, begin ik hiermee.  Dan de raffinaderij met aanvullingen van tanks en silo's.

Dan volgt de affakkeltoren.                                         

Hierna zet ik uitbreiding 3 op zijn plek...                                                     ...en ook de schoorsteen is geplaatst...

Uitbreiding 2 past precies op de nog open zijnde plek. Hiermee is alles geplaatst en is de olieraffinaderij helemaal compleet.

Om het geheel nog wat mooier aan te kleden heb ik nog wat ketelwagens aangeschaft, eigenlijk mogen die hier ook niet ontbreken.

Deze ketelwagens worden van boven gevuld met diesel, benzine e.d. Dat vullen wordt dus gedaan bij het afvulstation.

De gasketelwagens worden van onder gevuld op het kopspoor bij de gasometer.

Ik wilde de affakkeltoren ook echt laten branden, zoals je dat vaak in het echt ziet. Maar dat viel nog niet mee. Uiteindelijk is het toch gelukt met wat lucifers gedoopt in kaarsvet, dat blijft net lang genoeg branden om wat foto's te kunnen schieten.

Dit was het hele bouwproces van de olieraffinaderij met de vele uitbreidingen. Het heeft ongeveer een jaar geduurd, maar dat komt omdat ik helaas erg weinig tijd heb gehad voor het bouwen.

Maar nu ben ik toch wel trots op wat het is geworden en ik heb er weer iets unieks bij dat nergens te koop is.

Nu nog een mooie plek zien te vinden om hem (veilig)neer te zetten, want hij neemt toch 122cm x 122cm ruimte in beslag!